30 november 2011

Färösjal 2Mönster: Ur Folk Shawls av Cheryl Oberle. Tredje sjalen ur samma bok och det finns fler som lockar. Mönstren är rena och enkla. Idén att sticka från nederkanten och göra intagningar tilltalar mig men gör det vanskligt om man är osäker på om garnet ska räcka.


Garn: Visjö från Östergötlands Ullspinneri. Ljust grått. 427 gram gick åt.


Stickor: Nummer 5. Nu vill jag sticka med tunnare stickor!


Nöjd?: Ja. Sjalen är stor, som jag ville ha den. 75 cm från nacken och neråt, 216 cm på längsta stället. Jag gillar bananformen som gör att sjalen ligger kvar utan att man gör nåt särskilt.17 november 2011

Vad bidde det då då?

Nä, något broderi på vantarna i förra inlägget blev det faktiskt inte. Jag insåg att jag var tvungen att trimma handlaget lite innan jag gav mig på dem. Broderade på en bit vadmal som sedan fick bli ett mobilfodral. I min värld betyder "folkligt" numera "snett"...

Det var VÄLDIGT roligt att brodera och den där förtätade stämningen som uppstår när tolv personer är helkoncentrerade samtidigt är fantastisk! Jag vill ha mer av både det och broderi! Kursledare Karin (som gjorde allting rätt!) visar fler bilder på sin blogg.9 november 2011

Kursmaterial

Snart ska jag gå på kurs med Broderi-Karin. Då ska man ta med sig något att brodera på så jag har stickat mig ett par svarta vantar. Garnet var så toksvart att det var nästintill omöjligt att räkna varv och maskor. Jag fick använda en massa små garnmarkeringar för att hålla ordning på vad jag hade gjort på den första så att den andra skulle bli likadan. Det gav den där sköna känslan av exakthet och nörderi/pedanteri som man kan unna sig när man sysslar med små projekt.Resultatet blev väldigt bra, tummarna smiter åt som på riktigt fina skinnhandskar och fastän det är yllevantar känns de nästan eleganta. De aviga maskorna som ramar in tummen är en av detaljerna som bidrar till det.Jag har inte stickat vantar sen syslöjden (ja, det hette så på medeltiden) då alla skulle sticka ett par lovikkavantar. Naturligtvis blev det en stor och en liten... Eftersom jag har lätt att frysa om händerna och det blåser och regnar mycket där jag bor har jag nästan aldrig yllevantar trots att det är så fint. Vi får se om de här kommer till användning när de är broderade eller om de ska bli en julklapp till någon med varmare händer än jag.Den undre bilden är felexponerad med flit så att man inte bara ska se siluetten. Så bra som maskorna syns på den bilden ser man dem inte ens i starkt arbetsljus!


Mönster: Vantar med vid krage ur Karin Kahnlunds Sticka efter svenska mönster. Den boken har väckt olikartade reaktioner, exempelvis här (ros) och här (ris). Själv är jag väl nånstans mittemellan än så länge. Förresten uppskattar jag att nån för en gångs skull är kritisk mot nåt i stickbloggvärlden, det saknar jag.


Garn: Jamieson's Shetland Spindrift. Kulören heter Black och det stämmer verkligen. Det är en död färgtyp jag inte gillar i vanliga fall, men jag tror att det blir finfint att brodera på. Garnet är strävt och härligt och ullar till sig och slätar ut sig på bästa sätt efter tvätt. 40 g gick det åt.


Stickor: Jag hade problem med stickfastheten och fick gå ner till stickor 2 och ändå sticka fastare än vanligt. Det talar mot att sticka något mer ur boken utan att räkna om - en hel tröja på stickor 2 och spända händer är på tok för mycket! Mina fina metallstickor från Knitpro är stadiga även när de är så tunna. Skönt. Jag måste lära mig att sticka båda vantarna/sockorna/ärmarna på en gång på rundsticka. Än så länge har jag inte gjort nåt ärligt försök utan gett upp när nystana trasslat ihop sig.
1 november 2011

Blekrosa flätor


Blogger gör lite som den vill med bilderna, men jag orkar varken försöka uppfostra den eller mixtra med den.

Mönster: Vivian av Ysolda. För andra gången. Första gången var i mars 2010. Mysko, jag som alltid vill göra nya, oprövade grejer, åtminstone nån liten ny detalj. Om ändå alla mönster vore som detta... Smart, snyggt och genomtänkt.

Jag har lagt till en fläta på framstyckena för att de ska kännas bekvämt breda. Modellen är tajt och gjord för blixtlås, men jag vill bära koftan öppen och slippa gå och dra ihop den. I den här upplagan fick den också bli ca 15 cm längre vilket passar mig bättre. Tack stash, knit, repeat för att jag begripit det!

Garn: Cascade 220, färg 4192. Kallrosa. Överraskande färgval, men tydligen lyckat - jag får komplimanger och ser ju också själv att färgen är snäll mot mig.

Stickor: 5. Jag kunde ha gått ner ett halvnummer, stickningen är lite för gles på sina ställen.

Nöjd?: Enormt! Det skulle kunna bli en tredje Vivian...