22 januari 2011

Turkos med flätor

Efter att jag i tankspriddhet tvättat en köpt barnmössa med öronlappar och flätor i 60 grader fick jag i uppdrag att fixa en ny. Trevligt litet uppdrag.

Mönster: Modifierad Scrappy Flapper från Wooly Wormhead. Öronlapparna fick bli lite kortare.

Stickor: 4, 5.

Garn: Bambino merinoull Superwash, kulör 428. Från beredskapslagret. Än så länge är jag inte med i någon sån där "sticka av det du redan har-grupp", men det är ju en bra idé. Om inte annat för att öka trovärdigheten i uttalanden om att det är bra att ha garn hemma...
Det gick åt enorma mängder garn till flätorna, kanske dubbelt så mycket som till själva mössan.

Överraskning: Att Superwash blir så VÄLDIGT mycket större efter tvätt. Numera kan även en vuxen få plats med ganska mycket i mössan utöver huvudet, mackor och termos till exempel. Skönt att Mia skrivit en del om detta fenomen, annars hade jag trott att den här ohämmade tillväxten var ett specialfall. Kanske kan lite torktumling göra susen.

16 januari 2011

Kan det bli värre än så här?

Fyra böcker med otaliga svartvita och rätt gryniga bilder av stickteknik. Portot från USA utgjorde en tredjedel av totalkostnaden.
Det rör sig förstås om Barbara G. Walkers Treasuries of Knitting Patterns. Nu hoppas åtminstone omgivningen att jag inte kan trampa djupare i stickningsträsket. Själv är jag mest nöjd.

10 januari 2011

Cape? Poncho?
Jag vet inte vad en sån här heter, men den är rätt skön.


Mönster: Eget. Jag stickade uppifrån och ner och utgick från raglanökningar men höll på lite längre med dem än jag skulle gjort på en tröja. Slätstickning och små flätor. I-cord längs halsringningen och rätstickning längst ner.


Garn: Väldigt fint varmgrått från Åland. Tvåtrådigt och ekologiskt. Efter tvätt blev det fluffigt, blankt och varmt. Två hekto gick det åt.


Stickor: Nummer 4.


Nöjd: Ja, framförallt med garnet faktiskt. Jag är osäker på om jag kommer att använda ett sånt här plagg utanför hemmet. Det påminner lite för mycket om min mormors kamkrage och de där skynkena man får på sig hos frissan. Vi får väl se...4 januari 2011

ÅterupplivningInte har det varit särskilt livligt på den här bloggen på sista tiden, men nu är det dags igen. Stickat har jag ju faktiskt gjort och några saker har blivit färdiga också. Exempelvis den här som inte är ett dugg sladdrig eller ojämn i nederkanten fastän det ser så ut.

Mönster: Wood Hollow Vest av Kirsten Kapur. Hur roligt som helst att sticka och med små fina detaljer. Exempelvis att en maska från småflätorna följer med längs ringningen (syns det?).
Mönstret är skrivet för två stycken som sys ihop, men jag stickade runt i stället. Jag är beredd att göra nästan vad som helst för att slippa sy ihop stickat.

Garn: Cascade i färgen Birch. Fin lejongul. Det var egentligen garnet jag ville pröva - inte vet jag vad jag ska med en slipover till. Väldigt fint melerat och helt okomplicerat att sticka med, det flöt bara på. Jag vill sticka en kofta i det här garnet men risken är att det blir lite för stelt och tjockt. 325 gram gick åt.

Stickor: 3,5 och 4, rundstickor.

Något att ändra på?: Ja, jag borde ha svängt in den i midjan för att öka klädsamheten något. Nu ser jag ut att sakna såväl midja som byst. Eller gjort en storlek mindre så att elasticiteten hade gjort den mer figurnära.

Extra roligt: Att sticka vridna maskor i de där skidspåren. Det blir verkligen snyggt!