18 oktober 2009

Urdjur i storstan















Tänker inte beklaga mig över svårigheterna med min utmaning. Men jag måste förmana mig själv: "Inte gnälla, inte klaga, inte låta som I-or... "

I stället: en utflykt!

Off-Broadway kan man ta en färg, ett enkelt mönster och på en kväll få nåt varmt att ha på huvudet nästa dag. Inte så mycket negationer, helt enkelt.

Mönster: Dödergök har tipsat om Caliometry. Hon visar också fina bilder där man ser att urdjuret faktiskt är en huvudbonad.

Garn: Louisa Hardings Grace av merino och silke i en fin, mild petroleumblå. Underbart mjukt och med vackra färgskiftningar.

Stickor: 4,5

Tips: Om ni har det lite motigt, stick emellan med en sån här! Då tror man sig på nytt om att kunna sticka. Inte dumt.

11 oktober 2009

Litet manifest för hösten

Nu har jag tolkat min utmaning.
Tolkningen är lika full av negationer som Dogmamanifestet.















Inte EN stickning som påbörjas nu och avslutas vid nyår. Snarare ett tema som ska utvecklas. Jag vet en husvägg som är nästan svart och intill den växer rosor med vackert blanka blad. Så här års finns det någon enstaka blomma, under sommaren ett överflöd. Kulörerna är inte alls mina; blekrosa, mörkbrunt och grönt, men det är vackert. De ljusa rosorna ser ut att sväva mot den mörka fonden. Det där vill jag göra stickning av. Alltså ett mönster som föreställer eller avbildar eller åtminstone inspirerats. Något sådant har jag inte gjort förut och det är förstås själva vitsen med att låta sig utmanas.

Inte en olle eller en halsduk som det brukar utan något jag kan fira nyår i. Jag förknippar inte stickat med fest och firande trots att jag föralldel firat både det ena och det andra i mina stickiga mönsterstickade ollar. Kanske går det att tänka om? Nu ska det bli lyx och läckert och elegant och lite gnister och lyster. Det heter dazzling på broadwayska. Det lutar åt silke och pärlor. Jag får kanske testa silvertråd också.

Inte mönsterstickat med två färger på rundsticka utan besvärligare än så. Det är dags för en hoper smånystan som trasslar ihop sig, en massa lösa trådar och aviga varv - intarsia. Inget praktiskt mönster med lagom långa avstånd mellan garnbytena. Tvärtom. Hu.

Jag tar inte itu med allt nytt på en gång (som jag brukar) utan börjar med pulsvärmare för att utforska mönster och material, och räknar med att det ska sluta med något större som ger feststämning. Så skönt det vore att på nyårsafton skåla ut SYTYCK och skåla in det nya året utan att frysa men ändå känna mig så tjusig som vore jag på Broadway!

Svar direkt

Såna här sjal på golvet-bilder blir ju sällan bra, men eftersom jag blir så glad för de kommentarer jag får så vill jag gärna tillfredställa Miasticks önskemål om en illustration av schabrakets storlek (se förra inlägget). Den vanliga storleksreferensen tändsticksask funkar inte här, så jag tog ett enliters mjölkpaket. Upptäckte samtidigt att jag tagit i lite med måtten, sjalen är bara (!) 170 x 170, men vikten stämmer: 1165 gram!


Schabrak
















Nu blir lite av varje som legat och surnat till faktiskt klart.

Mönster: Frost Flowers and Leaves från "A Gathering of Lace".

Blev förälskad i mönstret och påbörjade sjalen på impuls, men det har jag inte behövt ångra. Sjalen blir kvadratisk, men stickas runt och det händer hela tiden något. Den blev både större (sidan är nästan två meter!) och tyngre än jag räknat med, men den blir härlig att ta en tupplur under.

Garn: Colinette JitterBug i färgen Velvet Bilberry. Tyvärr är färgen på bilderna missvisande, det är riktigt mörkt lila. Underbart garn. Hela elva hekto gick det åt.

Stickor: KnitPro nummer 4, på slutet flera långa ihopfogade kablar. Vet inte hur jag skulle ha klarat mig utan dem.

9 oktober 2009

Trögt

Nu är det motigt.

1. Jag vet inte vad jag ska ta mig till med min utmaning.

2. Jag kan inte besvara de fina kommentarer jag fått utan att den del av bloggosfären jag har kontakt med låser sig helt.

Den där första punkten bryr jag mig inte om. Det är ju gott om tid. Åtminstone ganska gott om tid.
Den andra får jag ta itu med genom att tacka här. Och be om tips: Vad kan det bero på?

Tack, snälla ni! Inte visste jag att en kommentar till en blogg skulle göra att jag blev så glad.
Tack Skogsflickan, Bibblostick , Översättarlivet och Willow Fairy!

6 oktober 2009

Kaffe och jag

Det har verkligen aldrig funkat mellan Kaffe Fassett och mig. Kallsinnig har jag passerat hans färgexperiment och explosiva mönster. Jag har lånat de flesta av bibliotekets böcker om stickning, men inte hans.

Nu har jag fått krypa till korset. Det är Hollywood Week och här sitter jag och läser på om bobiner och intarsiateknik och får rådet att använda minst 25 färger. Bara sådant jag egentligen aldrig tänkt ge mig in på.

Det tänder inte till på allvar nu heller, men jag får tillstå att jag åtminstone är imponerad. Kan det vara nåt att bygga på?

4 oktober 2009

Färg

Så kom den då, utmaningen. Träffsäker och lagom besvärlig.
Lisa, du har gjort ett fantastiskt jobb!
Så här såg den ut:

"...ingenstans nämner du färg… Så jag tänker att du säkert provat någon traditionell flerfärgsteknik i dina turer i
vals och foxtrot, men det vet jag ju inte… Så prova igen! Dyk bland
bildmotiv och geometriska blomgirlanger, bland nyanser, kulörer och
färger och gör en färgsprakande utmaning! Stort eller litet projekt är
helt upp till dig, men jag ser fram emot att se dina alster med två
trådar… eller mer?"



Det stämmer ju nästan otäckt bra. Visst har jag stickat med flera trådar, men inte särskilt färgrikt och djärvt. Mest tradition och grått, grått, svart och lite ljusgrått.

Just nu stickar jag Nya Azalean (och här borde jag länka till Solsilke, men det är lite för mycket nytt just nu...) och visst är den färgrik, men det är ju strikt diagramföljande som gäller. Mycket noggrannhet, ingen kreativitet.

En utmaning som handlar om färg är precis vad jag behöver!